Att basta är en hälsosam vardagslyx som flera av oss redan älskar. Bastubadandet har spridit sig över hela världen och finns idag även i mångas hem. Lika härligt som det är att bada bastu tillsammans med andra kan det vara att sitta ensam och filosofera så både kropp och knopp får kärlek och omtanke.

Du kan handla på nätet och hitta allt du kan behöva för bastubadande. Allt från en egen bastu till olika prylar du kan använda till bastandet eller ge bort i present.

Hälsosamt med bastu

Har du inte börjat bada bastu redan borde du fundera på det, bastu kan nämligen förlänga ditt liv. Bastubad är som en träning, eftersom kroppen blir varmare, svettas och även blodcirkulationen ökar. Det betyder också att bastubad hjälper dig att sova bättre, vilket även det är positivt för blodcirkulationen. Såklart är det inte helt samma sak som att träna. Men de har trots det positiva effekter på din kropp och bastu är ju även mer avslappnande.

Bastuns historia

Under medeltiden fanns det bastun över hel Nordeuropa. Men bastun har inte alltid varit enbart för bad utan har även varit ett sätt att torka till exempel säd och lin. I början av 1900-talet byggdes många offentliga bastuanläggningar för att främja den personliga hygienen hos befolkningen.