Intresset för trädgård och odling har nog aldrig varit större än nu. I en alltmer digitaliserad värld vill vi gå tillbaka till grundläggande värden och komma närmare naturen. Detta i kombination med tryggheten i att ”sätta bo” och bygga upp en hemmiljö att trivas i. Oavsett hur stor eller liten din trädgård är har du stora möjligheter att designa den efter eget tycke och smak, om du bara planerar rätt. Välj gärna blommor som slår ut under olika delar av säsongen, så att du alltid har färg omkring dig, och inkludera ätbara växter, som tomater, kryddväxter, fruktträd och bärbuskar, för att använda i din matlagning.

Förläng säsongen

Få folkslag är lika förtjusta i att sitta utomhus som svenskarna. Så snart det har slutat snöa plockar vi fram uteserveringar, utemöbler och grillprodukter. Därför vill vi också göra utomhussäsongen så lång som det bara går. Ett sätt att realisera det på är genom att ha ett vackert lusthus i trädgården. Där kan ni vistas under ljusa sommarkvällar och njuta av den härliga miljön, men även under tidig vår och sen höst, med levande ljus och annan belysning. Att skaffa er ett lusthus behöver varken bli dyrt eller komplicerat. Idag finns det flera olika sorter som du kan bygga själv.

Ett roligt familjeprojekt

Att bygga ett eget lusthus kan bli sommarens mysigaste projekt, där hela familjen medverkar efter bästa förmåga. Kanske har du någon släkting eller vän som är extra händig och kan hjälpa er, mot fika eller ”byggpizza”? Barnen i sin tur kan bidra med enklare sysslor, om inte annat mat och dryck. Det ger en behaglig känsla av tillfredsställelse att se sitt verk växa fram, och vetskapen om att ni har skapat det själva.Tänk på att valet av design bör matcha stilen på ert hus, gärna även färgmässigt, för att ge ett enhetligt intryck. Även placeringen i trädgården ska vara genomtänkt, så att lusthuset smälter in på ett naturligt sätt.