Intresset för trädgård och odling har sällan varit större. Idag pekar flera trender mot att gå tillbaka till grundläggande och taktila aktiviteter, för att koppla av och må bra. Därför lägger många av oss allt mer tid och energi på att pyssla i trädgården och experimentera med olika typer av plantor och växter.

Vi vill gärna kunna sitta utomhus så länge som möjligt under året, vilket gör att det byggs terrasser, uteplatser och mysiga uterum. Dessa kan du inreda med exempelvis vackra rottingmöbler, väderbeständiga sittpuffar och värmande filtar att svepa om sig när kvällarna blir kyliga. Eller varför inte grillutrustning för sommarens middagar i det fria.

Ätbart står högt i kurs

När det gäller växter är det populärt att odla ätbara plantor, som tomater och kryddväxter. Och det är inte svårt att förstå varför. Att tillaga och äta det du själv har odlat ger en speciell sorts tillfredsställelse, och smakar helt enkelt bättre. Även fruktträd, citrusträd och bärbuskar är trevliga inslag, liksom ängsblommor och blommor i kruka, varav pelargonen är en storfavorit bland svenskarna. Försök organisera din odling så att det blommar i omgångar under hela den varma årstiden, för att hela tiden ha något att se fram emot. Tänk på att du inte behöver planera hela trädgården på en gång. Låt den hellre växa fram organiskt över tid.

När mörkret faller

Som sagt, vi svenskar älskar att sitta ute och tillbringa tid i trädgården. Därför blir belysningen en viktig del av hur du gestaltar din utomhusmiljö. Med rätt belysning kan du både arbeta utomhus och koppla av på terrassen även när mörkret faller på. Dessutom ger utomhusbelysning ett välkomnande intryck för dig och dina gäster. Till exempel kan du placera ut en eller flera lampor, en mysig ljusslinga och/eller en snygg ljuslykta utomhus, för att skapa stämning och samtidigt förlänga säsongen. Dessa bör du koppla in så att de kan hanteras inifrån. Idag finns det dessutom smarta timers och appar, för fjärrstyrning.