Gillar du att vara ute i naturen och bara andas frisk luft, gå promenader eller ägna dig åt utomhusaktiviteter som att fiska , paddla kanot eller cykla? Friluftsliv är allt det vi kan aktivera oss med i naturen, och det har många fördelar. Det är dels bra för hälsan och vi får också bättre kunskap om vårt närområde och en större naturförståelse, vilket du kan läsa mer om hos Naturvårdsverket.

Planera ditt friluftsliv

Om du är förberedd när du är ute i naturen får du också ut mer av upplevelsen. Se till att införskaffa den utrustning som krävs för just din aktivitet, det kan vara stövlar och myggnät för huvudet om du ska vandra i skogen, eller varma och bekväma kläder om du ska ut och vandra. Ska du campa på fjället kan ficklampa, spritkök och en hopfällbar vattendunk vara viktigt att ta med.

Så påverkas vår hälsa

Det finns studier som visar att motion i kombination med att vara i naturen har en positiv effekt på vår psykiska hälsa då det minskar stress i och med att puls och blodtryck går ner. Att vara ute i naturen har därför börjat användas som terapi vid olika tillstånd som depression, utmattningssyndrom eller hjärtproblem. Du kan läsa mer om friluftsliv och hur du samtidigt bli fri från stress i Vetenskap & Hälsa.